Kwakzalverij

Er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Hun doel is je van je geld af te helpen.

Hier een paar tips als je op zoek gaat naar een adviseur:

1) Geloof nooit dat je met 1 simpele strategie al je problemen kunt oplossen

Er is altijd wel een nieuwe theorie in de mode. Simpelweg omdat dat adviseurs geldt oplevert. Is een theorie niet meer ‘hot’, dan wordt er gewoon een nieuwe bedacht. Jij hebt een bedrijf en dat bestaat altijd uit een aantal onderdelen. Als je 1 onderdeel vervangt, is de rest niet automatisch ook vernieuwd. Misschien past dat nieuwe onderdeel wel helemaal niet bij de rest van je machine…

Willem_Wonderdokter_spandoek

2) Geloof nooit dat je per sé iets nieuws moet doen
Ga je naar een marketingadviseur van Google, dan zullen ze je altijd Adwords adviseren. Dat kan nuttig zijn, maar is niet altijd de beste oplossing. Ga je naar een digitaal marketingbureau, dan moet je sowieso op Facebook zitten. Dat kan nuttig zijn, maar is echt niet altijd de beste oplossing. In eerste instantie doe jij iets al een hele tijd. Je hebt dus een bestaansrecht. Hoe kun je wat je al doet verbeteren en aanscherpen? Misschien past daar een nieuw stuk gereedschap bij. 

3) Vraag altijd om een resultaatgerichte aanpak
Als een adviseur daar niet in mee wil kun je beter een ander zoeken. Zeg nou zelf, je probeert dat nieuwe medium op Social Media waar jij zelf nog nooit van gehoord hebt. Met wie ga je liever in zee: Iemand die je vertelt dat het goed is om ‘gezien’ te worden of iemand die je elke dag een overzicht kan geven van het aantal klanten dat je hebt gekregen via dit nieuwe kanaal?
Als jij iemand aan het werkt hebt, weet je wat de kosten zijn én wat je verwacht qua opbrengst. Dat geldt ook voor je machines, wagenpark of gedeclareerde uren. Het is  stupide om dat van een marketingexpert niet te verwachten.

4) Vertrouw je eigen onderbuik
Vraag om een kennismakingsgesprek en bereid je goed voor. Stel concrete vragen waarvan je weet dat het een punt is voor je bedrijf maar waar jij niet mee verder komt. Krijg je een direct antwoord? Of algemene blahblah? Is iemand voor je gevoel betrouwbaar en weet hij/zij waar ze over praat? En kan die persoon ook aangeven waarin ze NIET kunnen helpen? Niemand is een echte wonderdokter. Trap er niet in.