Operatietafel

Operatie

Een blinde darm die er altijd al zit: Geen probleem. Maar op het moment dat hij ontstoken is wordt het snel levensgevaarlijk. Er zit maar 1 oplossing op: Opereren. Opereren is een flinke ingreep die je alleen doet als het noodzakelijk is. Vervolgens is er een periode van herstel nodig. Soms zelfs van revalidatie. Een operatie is, hoe nuttig ook, nooit prettig.

Mijn ervaring is dat er vaak een pleister wordt geplakt of een ‘magisch’ pilletje wordt geslikt. Dat helpt soms en vaak voor korte tijd. Helaas is er lang niet altijd de wil om verder te gaan en de vraag te stellen:

Wat is er nu echt nodig om weer gezond te worden?

Redenen waarom die vraag niet gesteld wordt zijn bijvoorbeeld:

  • Jij als directeur hebt het bedrijf in 40 jaar opgebouwd en je bent een vakman. Je bedrijf moderniseren betekent keuzes maken die je jaren bewust niet hebt gemaakt.
  • Je weet diep van binnen al dat je dan iemand moet ontslaan. Dat heb je jaren vooruit geschoven.
  • Je hebt helemaal geen zin om na te denken over het bestaansrecht van je product. Wie je klant nou precies is. Het ging toch altijd prima?
  • En zo zijn er nog honderden redenen te bedenken. Vaak zit er een stuk emotie achter en het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Een operatie doe je natuurlijk niet zomaar. Het begint met een klacht. Jij weet dat iets beter kan of moet veranderen met het oog op de toekomst. Dus doen we eerst een pre-scan en stellen een diagnose. Op basis daarvan vertel ik je wat er mogelijk is en jij bepaalt dan of je pleisters wilt plakken, een gipsverband wilt of een ingrijpende operatie.

Wat je ook kiest, pas op voor kwakzalvers!